« terug naar zwemmen

Emma van Leeuwen 2x Nederlands Kampioen Open Water Zwemmen 2017

04-09-2017 - Door: Eddy van Leeuwen

Emma van Leeuwen finish - foto aangeleverd.De 12-jarige zwemster Emma van Leeuwen (2005) uit Zaandam is op zaterdag 3 september 2017 tot Nederlands Kampioen Open Water Zwemmen op de 1500m schoolslag in de categorie Junioren 1 gekroond. Zij bleef op deze afstand in het Zeeuwse Wilhelminadorp nummer 2 Aniek van de Brink uit Halfweg ruim 40 seconden voor en tikte met twee handen aan in een tijd van 28 minuten en 43,10 seconden.

Uitslagen: https://www.livetiming.zpc-dzk.nl/onkowz2017/ResultList_10.pdf
Emma van Leeuwen in actie - foto aangeleverdOp zondag werd het tweede onderdeel afgelegd: 2500m vrije slag (‘borstcrawl’) in het Kanaal door Walcheren in Vlissingen. Ook op die afstand was Emma van Leeuwen oppermachtig en eindigde ruim anderhalf minuut eerder dan nummer twee. Hiermee was Emma de onmiskenbaar de open water kampioene Junioren 1 in het zwemseizoen 2017.

Uitslagen: https://www.livetiming.zpc-dzk.nl/onkowz2017/ResultList_24.pdf
Het open water seizoen loopt mede door de teruglopende temperatuur eind september af. Dan is ook duidelijk wie het KNZB-zwemklassement 2017 gewonnen heeft: http://www.xzweml.nl/OWklas/?q=2017/K/110 .

De Zaandamse broers Tim Ketelaars en Daan Ketelaars van ZV de Zaan behaalden ook verdienstelijk het podium op respectievelijk de 2500m vrije slag en de 500m vrije slag met beiden een tweede plaats op het Open Nederlandse Kampioenschappen Open Water Zwemmen 2017 in Vlissingen.

Aanvullende algemene informatie over Open Water Zwemmen
Open Water zwemmen krijgt de afgelopen tijd steeds meer aandacht, vooral door ambassadeurs zoals ultra-zwemmer Maarten vd Weijden, lange-afstandszwemmers Ferry Weertman (goud Olympische Spelen en goud WK 2017) en Sharon van Rouwendaal (goud Olympische Spelen en goud WK 2017).

Juist om de lange zomerperiode te overbruggen, gaan de ‘binnenbad-tegeltjes-zwemmers’ naar buiten om langere afstanden in het open water te zwemmen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan er al dan niet met een zwempak of wetsuit gezwommen worden.

Huldiging van Emma van Leeuwen - foto aangeleverd.Wanneer de temperatuur boven de 17-18 graden uitkomt, wordt er zonder beschermende pakken gezwommen.
Open waterzwemmen vindt plaats in meren, plassen, kanalen, vaarten, rivieren en vaak in prachtige natuurgebieden waar de waterkwaliteit gecontroleerd is en de situatie veilig geacht wordt zonder gevaar van de reguliere pleziervaart en/of vrachtboten. Het afgezette zwemparcours wordt bovendien bewaakt door een team van de professioneel opgeleide reddingbrigade, die eventueel in nood geraakte zwemmers (bijvoorbeeld kramp) met motorboten te hulp kunnen schieten.

Tijdens deze open water wedstrijden worden er verschillende afstanden gezwommen (van 500m tot 5000m), afhankelijk van de leeftijd van de zwemmers. Er worden twee disciplines aangeboden: schoolslag en vrije slag (‘borstcrawl’).
Zwemmen in open water is heel anders dan zwemmen in een zwembad. De afstanden buiten zijn langer, kennen meer weersinvloeden en geologische omstandigheden (stroming, blauwalg). Mede door de ambassadeurs van de zwemsport, is dit een groeiende tak van sport bij de KNZB.

Sociaal:
Open splash