« terug naar voetbal

Hercules live volgen op internet

03-05-2018 - Door: Rene Middelkoop

Hercules - foto Peter SeijmourEen wedstrijd van Hercules live volgen op internet? Mooie acties en doelpunten na afloop bekijken op je smartphone, of liever een samenvatting van die wedstrijd? De (bijna onbegrensde) mogelijkheden van de moderne digitale techniek zijn nu ook beschikbaar voor het amateurvoetbal. Hercules is een van de eerste clubs in Nederland waar je dit binnenkort zelf kunt ervaren.

Nog maar kort geleden heeft de KNVB - samen met Talpa Network, een nieuw bedrijf van John de Mol – VoetbalTV geïntroduceerd. VoetbalTV is een internetplatform waarop wedstrijden uit het amateurvoetbal online gaan worden uitgezonden. Ook wedstrijden van Hercules zullen volautomatisch worden geregistreerd door een camerasysteem dat zeer binnenkort op ons complex wordt geïnstalleerd.

Het project bevindt zich nog in een testfase, maar het is uitdrukkelijk de bedoeling van de KNVB en Talpa Network om volgend seizoen operationeel te zijn en om binnen drie jaar 750 amateurverenigingen te voorzien van het systeem. Uniek aan het videosysteem van VoetbalTV is de zogenaamde ‘virtual director’, waarmee op basis van beeldherkenningsoftware hoogwaardige beelden van wedstrijden worden gemaakt.

Sociaal platform
De KNVB wil met VoetbalTV het spelplezier voor amateurvoetballers, ook ná de wedstrijd, vergroten. Tijdens en na de wedstrijd kunnen voetballers, trainers en supporters beelden bekijken via VoetbalTV. Spelers kunnen clips en hoogtepunten uit de wedstrijd selecteren, samenvattingen maken en deze delen op hun eigen voetbalprofiel en/of via social media. Supporters, vrienden en familieleden kunnen op deze manier waar ook ter wereld hun favoriete club of jou volgen.

Video-analyse
Naast het sociale aspect maakt VoetbalTV het gebruik van video-analyse in het amateurvoetbal op brede schaal mogelijk en levert zo een bijdrage aan de ontwikkeling van het voetbal. De videoregistraties van wedstrijden kunnen door trainers en coaches worden gebruikt voor analyse van het spel, het team of individuele spelers. Met behulp van een speciale app kunnen de beelden tijdens trainingen worden gebruikt om spelers meer inzicht te geven in hun spel.

Sponsoring
In de huidige testfase, waaraan ook Hercules deelneemt, zal een beperkte groep leden kennis kunnen maken met VoetbalTV en daarmee de eerste beelden kunnen zien. Uiteraard zijn dat in eerste instantie een aantal trainers en spelers. Maar dit nieuwe medium biedt ook commerciële kansen, omdat VoetbalTV erg interessant kan zijn voor sponsoren, die hiermee meer zichtbaarheid krijgen. Voor Hercules betekent dit dat ons pallet aan sponsormogelijkheden toeneemt.

Projectgroep
Marcel van Houten (technische commissie) heeft al langere tijd interesse voor videoanalyse en voetbalstatistieken en heeft om die reden de eerste contacten met Talpa gelegd. Nu zijn wij dringend op zoek naar leden die in een projectgroepje de introductie van VoetbalTV bij Hercules willen begeleiden. Op technisch en/of commercieel gebied, en als (eind-)gebruiker.
Heb jij een beetje affiniteit met de digitale wereld? Vind je het leuk om betrokken te zijn bij de ontwikkelingen van het digi-voetbal? Misschien is dit iets waarmee je jouw loopbaan-cv kunt uitbreiden? Of misschien is dit iets dat je goed kunt combineren met en/of onderdeel kan laten zijn van je studie?
Meld je via e-mail aan bij tc@hercules-zaandam.nl.

Sociaal:
Open splash