« terug naar voetbal

Knollendam-WSV '30 primeur na bijna 90 jaar competitievoetbal

26-01-2018 - Door: Bart v.d.Laan
* Bijzondere lichtwedstrijd zaterdagavond 27 januari * Burgemeester Tange (Wormerland) verricht aftrap

Vv.Knollendam - foto aangeleverdNog even en het is kick-off. Knollendam-WSV '30. Het kleine Oostknollendam tegen het 'grote' Wormer. Als lichtwedstrijd nog wel. Zaterdagavond 27 januari. Burgemeester Peter Tange verricht de aftrap om 18 uur. Plaats van handeling sportpark 'Aan de dijk', al ruim 85 jaar fraai gelegen tussen de Zaan en het natuurgebied Wormer- en Jisperveld. Een bij voorbaat historische wedstrijd. Nooit eerder stonden beide ploegen in competitieverband tegenover elkaar.

Daarvoor moest het eerst 2017/18 worden. Het seizoen dat Knollendam en WSV '30 in dezelfde klasse terecht kwamen. In de vele jaren daarvoor acteerde de bijna 88-jarige club uit Wormer (rond de 12.000 inwoners) altijd flink 'hoger' dan de voetballers uit Oostknollendam (500 ingezetenen). Twee clubs uit dezelfde gemeente (eerst Wormer en sinds 1991 Wormerland) en slechts enkele kilometers van elkaar.

WSV '30 speelde halverwege de vorige eeuw als sterke tweede- en derdeklasser KNVB spraakmakende Zaanse (beker)derby's tegen KFC. Wedstrijden waarin de Grote Koogse (voor drieduizend toeschouwers in Wormer!) tot twee keer toe verrassend onderuit ging. Bij de groen-zwarten speelden in die tijd de latere betaald-voetballers Jaap de Lange, Martin (Joep) de Leeuw en doelman Co de Vries.

Knollendam kwam sinds de oprichting in 1932 voornamelijk uit in de 2e klasse van de Afdeling Noord-Holland. Maar ook wel in de eerste- en heel soms de derde klasse. Voor de groen-gelen waren derby's tegen rivaal Jisp altijd extra beladen. Alleen nu even geen ''duel der lage landen", na onze recente promotie naar de vierde klasse. Ook Knollendam bracht in haar roemrijke geschiedenis spelers voort, die bij een (Zaanse) top-amateurclub best mee hadden gekund. En meer dan dat. Maar in de vorige eeuw waren voetballers nog honkvast. Je liet je clubje niet zomaar in de steek.

Na de eeuw-wisseling (alle voetbalclubs vallen inmiddels onder de landelijke KNVB) werd het verschil in niveau tussen Knollendam en WSV '30 steeds kleiner. En nu spelen ze dus samen in de vierde klasse. In mei 2017 was het zover. De Oostknollendammers werden met machtsvertoon kampioen. Enige weken later degradeerden de voetballers uit Wormer na een ongelukkig verlopen na-competitie.

Het bestuur van de thuisclub kwam op het idee de Wormerlandse derby op zaterdagavond te spelen. Onder kunstlicht. Met na afloop live-muziek in clubhuis 't Trefpunt. Een bijzondere ambiance voor een bijzondere wedstrijd. Knollendam rekent daarbij op veel publiek. Voor actuele informatie: vvknollendam.nl

Sociaal:
Open splash