« terug naar voetbal

Assendelft met opgeheven hoofd uit KNVB bekertoernooi

04-03-2014 - Door: een medewerker

Vrije trap genomen door Donny v.d.Wal - foto Peter SeijmourOp het affiche voor de achtste finale in de strijd om de KNVB-beker had ‘De Reus tegen Klein Duimpje’ kunnen staan. In dit geval was het echter Assendelft tegen IJsselmeervogels.

Keeper Gino Mommers ruimt op - foto Henk DilDe verhoudingen waren wel als in dat spreekwoord. Toch duurde het tot de 93e minuut alvorens de Reus het verschil kon maken. Zaterdagtopklasser IJsselmeervogels gaat het in de kwartfinale opnemen tegen het Amsterdamse De Dijk (zondag).
Vooraf werden de kansen van de zwartwitten niet hoog ingeschat. Van enige druk was dan ook ogenschijnlijk geen sprake. ‘We hebben niets te verliezen tegen die Rooien’ en dat betekende dat Assendelft er enthousiast voor kon gaan. Want van een bekerstunt hadden ze toch wel gedroomd in Zuid. Bij het betreden van het speelveld zorgde het tenue der Spakenburgers gelijk voor enige opwinding. De SVA-kleuren moesten volgens de supporters gaan werken als die bekende rode vlag op de stier.

 

Ongeloof bij de Assendelft spelers als de 1-2 in de extra tijd binnen geschoten wordt -foto Theo v VlaanderenDe gasten uit Spakenburg hebben het in de competitie prettig zwaar. Samen met GVVV, Kozakken Boys en Spakenburg strijden de ‘Rooien’ om het kampioenschap. Vandaar dat trainer Johan de Man de nodige spelers het veld instuurde die dit seizoen nog op weinig speeltijd konden rekenen. Deze wedstrijd bood de gelegenheid om bijvoorbeeld drie man een schorsing te laten wegwerken. Eén van die drie was oud Zaankanter Bennie van Noord.

Het eerste kwartier was beslist voor de gasten. Met zorgvuldig opgezette aanvallen, waar nodig werd niet geschroomd achterin rond te spelen, werd Assendelft op eigen helft gehouden. Voor VVA was het zaak om een snelle achterstand te voorkomen en daar waar de ruimte ontstond gebruik zien te maken van de snelheid der voorwaartsen. Rick Neele wist na een kwartier uit te breken, maar werd net voor de zestien meter ingehaald.


Donny v.d.Wal werkt de bal weg voor Assendelft speler Stefan Kuiper gevaarlijk kan worden - foto Peter Seijmour.In de 18e minuut was het dan toch raak. Verdediger Donny van der Wal kreeg ruimte en het door hem pardoes geloste schot viel, nadat het in een wirwar van spelers van richting was veranderd, keurig in de kruising achter VVA doelman Max Boon. Op zich een verdiende voorsprong voor de gasten.

Het overwicht bleef in handen van IJsselmeervogels. Assendelft moest te vaak kiezen voor de lukraak weggetrapte bal. Pas na een half uur spelen wisten de gastheren gevaarlijker op de heft van de tegenstander te komen. Uit één van die situaties wist Sven Talsma de bal op schitterende wijze in de kruising te plaatsen (1-1). Vlak daarna was het Patrick de Vries die een kopbal rakelings naast het vijandelijke doel zag gaan. Een solo van Rick Neele bracht de bal voor de voeten van de voor Ingmar Tjipjes ingevallen Jamy Martinusse, maar zijn schot ging naast.

Meteen na de aftrap van de tweede helft zette IJsselmeervogels weer voorwaartse druk. Assendelft moest terug, maar hield de verdediging gesloten. De duels tussen Anthonie de Boer en de grote spits Tomas Verheijdt waren hartverwarmend. Door die druk ontstond er voorin de nodige ruimte. Rick Neele leek daar als eerste van te gaan profiteren. Hoewel de Spakenburgers een verzorgder spel op de mat legden wist Assendelft toch prima weerstand te bieden.

Stefan Seijs wordt kort gedekt door Ijsselmeervogels- foto Henk DilEr werd aan beide zijden het nodige gewisseld. Langs de lijn maakte IJsselmeertrainer De Man zich drukker dan hij van tevoren bedacht had. Voor de VVA supporters langs de lijn natuurlijk ‘kaassie’. Ondanks de toenemende druk op de Assendelver verdediging bleven de uitvallen niet van gevaar ontbloot. Juist op het moment dat iedereen zich opmaakte voor de strafschoppen was het net als in de vorige bekerronde de razendsnelle Nabil el Gourari die ver in blessuretijd de beslissende goal scoorde. Heel even leek het gat nog groter te worden toen de sneltrein Bryan Burgerhout opstoomde richting Assendelf doelwachter Max Boon. Deze redde echter bekwaam.

Door deze nederlaag kan Assendelft met een tevreden gevoel terugkijken op een mooi bekeravontuur. De in grote getale opgekomen toeschouwers zagen cupfighter Assendelft lange tijd gelijkwaardig zijn aan de Vogels. Dat geeft de burger moed voor het vervolg in de reguliere competitie. Zondag gaat Assendelft op bezoek bij Hellas Sport. De eerste wedstrijd werd dit seizoen met 2-1 gewonnen door de Assendelvers.

 

Sociaal:
Open splash