« terug naar voetbal

ZCFC verliest geflatteerd van NFC

03-06-2012 - Door: Gudu Kemper

ZCFC (oranje) verliest met 1-4 van NFC‘Van ze lang zal ze leven was het twee keer beslist geen buitenspel’ aldus een ietwat geëmotioneerde ZCFC icoon Jan Westrik als een Z-aanval voor de tweede achtereenvolgende keer door de neutrale grensrechter afgevlagd word wegen buitenspel. Gelukkig waren dat niet de momenten waarop het Zaanse Oranje de strijd verloor. De 1-4 nederlaag was wel geflatteerd.

Door diverse oorzaken moest ZCFC trainer Lesley Honig zijn elftal aanpassen. Tegenstander NFC kwam gesterkt uit de eerste nacompetitieronde door de 8-0 en 0-4 zege op HCSC. De club waar ZCFC met moeite van wist te winnen in haar competitie.

De wedstrijd kwam wat traag op gang. Beide ploegen lieten niet gelijk het achterste van hun tong zien. Pas in de twaalfde minuut kregen de Amstelveners hun eerste corner te nemen. De strijd speelde zich voornamelijk op het middenveld af waarbij de gasten met hun uitvallen gevaarlijker bleken dan de Zaandammers.

In de 23e minuut ontstond een penibele situatie in het doelgebied van ZCFC goalie Simeon den Uil. NFC hield vanaf dat moment druk op de verdediging van de thuisploeg. Een overtreding van Ootjers op zijn tegenstander Diego Medina leverde laatstgenoemde een vrije bal op. Deze passte hij prima op Michael Lippens die van de geboden ruimte goed gebruik maakte (0-1).

De jeugdige Z-supporters in de tribunen hielden de moed er desondanks prima in. Hun ‘Kieper wor niet zenuwachtig, hi, ha, ho’ zorgde voor leuke momenten langs de lijn. In het veld wisten de elf van trainer Honig niet het juiste antwoord te vinden op het makkelijke omschakelen der Amstelveners.

Na de pauze was het meteen weer raak voor NFC. Binnen de minuut scoorden zij de 0-2 uit een situatie die eigenlijk geen kans was. Door goed optreden van Z-keeper Den Uil bleef een grotere achterstand de Zaankanters bespaard. Vanuit die positieve invloed wist Z-spits Marijn Esman de juiste actie te maken en scoorde beheerst de 1-2.

Het weerwoord van NFC was een verhoging van het tempo plus dat met name de nummer zes erg vaak naar de grond ging. ZCFC moest zichtbaar aanzetten en hun spel werd fysieker. Daar maakten de gehaaidere Amstelveners handig gebruik van. Een snelle uitval bood NFC’er Maarten Zwaan zoveel ruimte dat hij de 1-3 kon scoren. Hoewel ZCFC van alles probeerde om de bakens te verzetten ontbrak net dat kleine beetje geluk dat nodig was. Het werd zelfs in de slotseconden nog 1-4 voor NFC.

Dat maakt de uitwedstrijd van zaterdag op voorhand al lastig. Gelukkig bestaat er na een eventueel verlies voor ZCFC nog een herkansing op dinsdag 12 juni waar de vier verliezers van deze ronde op het veld van Roda’23 nog een korte competitie zullen spelen. Dat zal dan de laatste keer zijn voor Tom van Splunteren in het ZCFC shirt. De 26 jarige speler heeft aangegeven een andere club te gaan zoeken.

Na afloop liep Jan Westrik nog een tijdje hoofdschuddend over het Z-complex. ‘Stel nou dat die twee buitenspelgevallen niet waren afgefloten? Geheid dat we gescoord hadden en dan moet je het toch maar allemaal zien.’

Sport kort
X
Sociaal:
Van wijngaarden rechts
Open splash