« terug naar schaatsen

Team Stehmann-rijder Robbert Mekelenkamp floreert op Weissensee

06-02-2018 - Door: Martin van Hemert

In het midden Robbert Mekelenkamp - Foto Michel Pichot du Plessis.De rijders van marathonschaatsteam Stehmann kunnen met veel voldoening terugkijken op hun periode op de Weissensee, het meer gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië.

Na de knappe prestatie van Jesse Vriend tijdens het ONK en de overwinning tijdens de ploegenachtervolging werd woensdag de Alternatieve Elfstedentocht verreden. Tijdens deze loodzware wedstrijd over tweehonderd kilometer stond namens het team van ploegleider Mario Donker uit Ammerzoden een viertal rijders aan het vertrek. Arjen van der Kieft uit Wormerveer en Roel van der Stelt uit Genderen kwamen beiden hard ten val door de vele scheuren in het Oostenrijkse ijs. Hoogkarspelaar Vriend en Robbert Mekelenkamp, woonachtig in Oostwold, bleven in de eerste helft van de wedstrijd bij elkaar. Vriend hield de Oostwolder goed uit de wind, waarna hij van 100 tot 160 kilometer van voren te zien was.

In die fase was er een kopgroep ontsnapt en tussen het peloton en de kopgroep waren ook groepjes ontstaan. Mekelenkamp probeerde weg te komen van het peloton en in een ontsnapping mee te gaan. In het peloton zaten de grote favorieten ondertussen voornamelijk elkaar in de gaten te houden. Mekelenkamp wilde in een groep voor de favorieten zitten zodat hij zich altijd nog kon laten afzakken naar het peloton. Samen met Peter van der Pol naderde hij de uiteindelijk winnaar Erik Jan Kooiman op een paar honderd meter. Na een aantal pogingen om weg te rijden kwam Mekelenkamp weer terug in een uitgedund peloton. Nu moest er nog veertig kilometer worden afgelegd. Ongeveer vijftien kilometer bleef het peloton nog bij elkaar waarna het peloton in tweeën brak. Mekelenkamp zat in het tweede deel en daardoor was het voor hem het doel om de koers uit te rijden en zich te handhaven in zijn groep. Dat lukte en uiteindelijk werd Mekelenkamp 33e, wat een mooie opsteker is nadat vorige week het nieuws werd bekendgemaakt dat Team Stehmann volgend seizoen Topdivisionist wordt. Daardoor zullen Van der Stelt, Van der Kieft en Mekelenkamp moeten uitkijken naar een nieuwe ploeg.

Door de weersomstandigheden werd de afsluitende Aart Koopmans Memorial op zaterdag overigens afgelast, waardoor Team Stehmann noodgedwongen vroegtijdig huiswaarts keerde. De focus ligt nu weer volledig op komend weekend. Dan staat er namelijk een dubbel programma op de rol. Op vrijdag vindt in Enschede de dertiende wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup plaats. Een dag later wordt op ‘De Coolste Baan van Nederland’ in het Olympisch Stadion in Amsterdam de veertiende wedstrijd verreden. Namens Team Stehmann is Jesse Vriend nog altijd in het bezit van het witte jongerenpak en de ploeg zal alles in het werk stellen om dat ook in de komende wedstrijden te handhaven.

 

Sociaal:
Open splash