« terug naar biljarten

Dick Jaspers laat driebanden er zoveel mooier uit zien.

16-02-2015 - Door: Peter Seymour

Richard Schuurman (l) en Dick Jaspers (r) - foto Peter Seijmour.Wat begon als een abrahams verjaardagsgeschenk van vrienden aan Richard Stuurman, biljarter van ‘t Stoodje en WBV Wormerveer, monde uit in een feestje voor allen aanwezig.

Op uitnodiging van bv ’t Stoodje gaf professioneel biljarter Dick Jaspers een Masterclass aan Richard Stuurman. Twee uur lang zonderden beide spelers zich af, waarbij Stuurman gretig de tips van deze levende biljart legende als een spons absorbeerde. In alle rust werd geschaafd aan inzicht, oplossentvermogen, masseren, piqueren, effect en gevoel.

Dick Jaspers legt aan voor minimaal driebanden -foto Peter Seijmour.De glimlach op het gezicht van Richard Stuurman was veelzeggend. Niet zo raar want wie kan zeggen, dat hij tegen een drievoudig wereld en viervoudig europeeskampioen heeft mogen spelen. Jaspers werd zelfs viervoudig wereld beker winnaar en schreef diverse toernooien over de hele wereld op zijn naam. WBV verleende graag haar medewerking en stelde haar fonkelnieuwe onderkomen “Om de Noord” aan het Krommenieërpad 7A in Wormerveer beschikbaar voor dit unieke treffen. Na de Masterclass stroomden leden en donateurs van ’t Stoodje en WBV massaal het clubgebouw binnen om met eigen ogen de grote Dick Jaspers aan het werk te zien.

Jaspers speelde een partij van 40 punten tegen Stuurman. Stuurman had goed opgelet tijdens de master class, bleef in de beginfase in het voetspoor van de meester, maar moest uiteindelijk toekijken hoe Jaspers de partij won. Dat is geen schande, als je de stoten van de ongekroonde driebanden koning over het groene laken zag gaan.

Richard past zijn pas verworven kennis toe in de partij tegen Dick Jaspers -foto Peter Seijmour.Dick Jaspers was niet te beroerd om daarna een arsenaal aan stoten te laten zien. Vooraf lag Jaspers uit wat zijn oplossing voor de spelsituatie, die hij neergelegen had, was. Op de gezichten van de aanwezigen was af te lezen, dat hij het wel zo mooi kan vertellen, maar maak hem eerst maar eens. En dat was nou net wat Jaspers deed. Ongeloof bij de toeschouwers, toen hij een stoot wilde maken waarbij 8 banden aan gedaan zouden worden, of de doorgeschoten trekstoot, die in de korte hoek gewoon nog drie banden aan zou doen. Hij maakte ze allemaal tot de ontmoetingsstoot aan toe.

 

Bestuur van 't Stoodje samen met Dick Jaspers op de foto van Peter Seijmour.Jaspers had de smaak te pakken en stelde zich kwetsbaar op, door een spelsituatie neer te leggen, die zijn toenmalige tegenstander in de finale om het WK in Buenos Aires (Argentinië) 1995 Raymond Ceulemans bij een gelijke stand in de slotfase wist te maken. De witte en de gele bal in de linkerhoek en de rode in de rechter overzijde hoek. De bal zou achter de rode bal de lange band raken en daarna via de korte band terug op die zelfde lange band om daarna de rode bal aan te tikken. Het was niet eerder gelukt de stoot van Ceulemans te maken en dat zou ook vandaag niet lukken, al was hij er dichtbij. 

Na afloop van de demonstratie gingen de aanwezigen met Jaspers op de foto en werd nog lang na gesproken over alles wat met driebanden te maken had. Het was Jaspers gelukt om het driebanden vuur op te doen laaien, wat merkbaar zal zijn in alle biljart gelegenheden, die Wormerveer rijk is.

Zo gaven zijn vrienden Richard Stuurman een onvergetelijk verjaardagscadeau, waar nog jaren over gesproken zal worden.

 

 

Sociaal:
Open splash