« terug naar atletiek

Scheidsrechters met Melchert Kok aan de loop

11-01-2014 - Door: Gudu Kemper

Melchert Kok - Foto aangeleverdIn de hardloopwinkel van Runnersworld is Melchert Kok een bekende verschijning. Menig (hard)loper zal hij van advies hebben voorzien. Landelijk gezien kent Melchert een flinke staat van dienst op de atletiekbanen en diverse parcoursen. Momenteel vertoeft de Krommenieër in het Turkse Belek. De meest populaire overwinterplaats van het nationale profvoetballersgilde zo blijkt.

Voor Melchert is het één van de vele klussen die hij op zijn lijst heeft staan. Niet als looptrainer van de betaald voetballers overigens. De Lycurgus atleet is er trainer van de betaald voetbal(assistent)scheidsrechters. ‘Die samenwerking bestaat al veel langer en heeft me al bij veel leuke wedstrijden gebracht. ‘ Als eigenaar van zijn eigen loopschool en landelijke coördinator bij Start to Run heeft Melchert Kok vrijwel dagelijks te maken met hardlopers.

Behalve bij de referees is de Runnersworld medewerker ook trainer bij zijn eigen club in Krommenie. Zo mocht hij afgelopen jaar op 29 september met zijn ploeg, bestaande uit Brian Vriend, Cliff Ellsworth, Jelle Neeft en Menno Schouten, Nederlands kampioen op de 4 x 800 meter worden. ‘Wat een sfeer en een publiek daar in Amstelveen. Dat was een openbaring. Het bewijs dat men de NK gewoon weer in de provincie moet houden. Een volle atletiekbaan met mensen langs de kant motiveert een atleet meer dan een leeg stadion met enig publiek bij de VIP-tent!!!’

Alvorens hij naar Belek kon afreizen moest hij eerst nog even zijn eigen kuitblessure zien te overwinnen. ‘Je kan natuurlijk niet langs de kant blijven. Vandaar dat ik mij in de voorbereiding wat heb ontzien. Het is hier een hele happening. Dat begon al op Schiphol waar veel BVO’s tegelijkertijd richting Turkije vlogen.’

In hotel Calista is Kok getuige van een instructie van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. In een conferentiezaal van hotel Calista becommentarieert deze beelden die achter hem op een beamer verschijnen. Het zijn fragmenten uit het eerste deel van de Nederlandse voetbalcompetitie, fragmenten die in de voetbalwereld stof deden opwaaien.

In de zaal kijken en luisteren de vaderlandse arbiters en wat verslaggevers, want Van Egmond zegt niets te verbergen te hebben. Hij laat beelden zien met foute en goede beslissingen van zijn scheidsrechters, in de hoop wat meer begrip bij het publiek te kweken. "Ik wil niet dat scheidsrechters worden afgemaakt als ze wat missen”, zegt Van Egmond. "Spreek ook eens een keer een speler erop aan als hij een collega het ziekenhuis in schopt.”

Hij showt op het scherm beelden van de ’S06 instructie’, in de late ochtend nadat de arbiters zich op een prachtig voetbalveld in de Turkse zon al aan een strenge conditietraining onder leiding van Melchert Kok hebben laten onderwerpen. Van Egmond snijdt de onderwerpen buitenspel, ontnemen van een scoringskans, hands, rode kaart en respect aan.
Dit weekeinde keren veel ploegen weer terug op vaderlandse bodem. Vanaf komende week is Melchert Kok weer aanspreekbaar bij Runnersworld op de Gedempte gracht in Zaandam.

Sociaal:
Open splash