« terug naar autosport

Joey van Splunteren heeft abonnement op podium in Salbris: wéér derde

29-03-2018 - Door: Erwin Blatter

Team van Splunteren - foto aangeleverdDerde tijdens de eerste race van de IAME X30 Euro Series, er zijn karters die er voor zouden tekenen. Maar voor Joey van Splunteren was het nu net de plek die hij níet wilde halen. De 25-jarige rijder uit Zaandijk werd al voor de vierde keer in zijn carrière derde bij de Senioren op het circuit van Salbris. Tegelijkertijd besefte hij dat hij goede zaken had gedaan in de strijd om het kampioenschap.

“Voor de vierde keer P3 in Salbris tijdens het EK, dat is echt ongelooflijk, nu ik erover nadenk. Het is eigenlijk niet grappig. Ik werd derde in 2009, 2010, 2017 en in 2018 dus weer”, zei hij met een grijns. Toegegeven, hij had vanzelfsprekend liever gewonnen, maar hij had niettemin genoten van de races op de Franse piste. “Het blijft een supermooie baan. Hij is ook technisch, omdat de kerbstones hoog zijn. En er zijn wijde bochten, krappe bochten, alles wat een circuit mooi en uitdagend maakt. Wel is het een moeilijke baan om juste set-up te vinden.”

Dat hij op die uitstekend uit de voeten kan, bewees hij al tijdens de trainingen. De snelle Noord-Hollander was elke keer de snelste. Totdat zich technische problemen aandienden. “Mijn vermogen werd steeds minder, we denken dat het misschien kwam door een probleem met de olie en de benzine. Daar hadden meer rijders last van.”

Vervolgens verliep ook de kwalificatie niet zoals gepland. Een lager van zijn motor ging stuk. “Daardoor zat er ineens veel speling op en daarom had ik veel minder power.” Uiteindelijk kwam Joey tot de 24ste tijd in een veld van 83 deelnemers. Hij wist dus dat hij aan de bak moest in de series.

Joey van Splunteren - foto aangeleverdTijdens de eerste race reed Joey bij de start van tien naar drie. “Ik werkte samen met Henki Waldschmidt, maar een Fransman ramde Henki. Het is dat ik uitweek, anders was ik ook de klos geweest.” In de tweede race werd hij derde na vanaf P10 te zijn gestart. In de derde race haalde hij op een gegeven moment raceleider Joey Marc Kimber in en zo lag hij weer op zijn oude vertrouwde stek: P1. In de vierde en laatste heat eindigde hij als vierde. “We hadden tijdens de heats wat geprobeerd aan het chassis, maar dat werkte niet.” Hoe dan ook: hij had zich goed hersteld na een teleurstellende kwalificatie en had hij nog alle kans op goede prestaties in de finale en de prefinale.

In de prefinale moest Joey van de zevende plaats starten. Voor hem begon iemand meteen te verdedigen. Hij maakte weliswaar één plaats goed, maar was daarna niet bij machte nog verder naar voren te rijden en kwam zodoende als zesde over de finish. “Ik werd gewoon te lang opgehouden”, zei hij.

In de finale startte hij vervolgens als zesde en deze keer slaagde Joey er wel in een aantal plaatsen goed te maken. Dankzij een aantal fraaie inhaalacties denderde hij naar voren om uiteindelijk als derde te worden afgevlagd. “Van P6 naar P3, het was een goede race. Het niveau was hoog, echt een mooie finale. Bij de huldiging kreeg ik toch een megabeker, niet normaal! Goed, ik baalde wel een beetje van P3, alweer derde, maar gezien mijn tijd in de kwalificatie was het toch zeker niet slecht.” Zijn teamgenootje Niels Koolen had ook een goed weekeinde. Hij werd tweede in de second chance.

Joey rest nu nog drie races in het EK. Met zijn derde plaats heeft hij in ieder geval veel punten verdiend waardoor de titel alleszins in beeld blijft. De komende tijd volgen nog races op de banen van Mariembourg, Wackersdorf en Castelletto. Joey kent ze allemaal. “Het zijn mooie banen met veel grip. Ik kijk er naar uit daar te kunnen rijden!"

Sociaal:
Open splash