« terug naar autosport

Febo Racing pakt leiding in het kampioenschap

25-10-2017 - Door: Een medewerker

Febo Racing - foto aangeleverdFebo Racing Team heeft goede zakengedaan in de Supercar Challenge. In een lastig weekend met de nodige tegenslagen hebben zij desondanks op zondag een podium behaald en hiermee de leiding in het Supersport kampioenschap overgenomen.

Als tweede in kampioenschap was het team van Febo Racing naar de Duitse Eifel afgereisd. Nog voor de kwalificatie kregen de heren de eerste tegenslag te verwerken, de schakelmodule van de versnellingsbak was defect. Nadat de onderdelen in het ochtendgloren vanuit Nederland waren aangekomen, wisten de monteurs van Ferry Monster Autosport de wagen op tijd voor de officiële tijdtraining klaar te hebben.

Het kwam met bakken uit de lucht, toen Dennis de Borst een tijd moest neerzetten, die de startplaats zou bepalen. In deze omstandigheden was het een opgave om de wagen in het juiste spoor te houden. Niet alleen was het zicht minimaal, maar de SEAT aqua planeerde behoorlijk op het drijfnatte circuit in de Duitse Eifel. “Ik moest echt vechten om de wagen op de baan te houden. In de slotminuten werd het wat droger en leek ik een nog snellere tijd te kunnen noteren, maar een spin van een andere deelnemer verhinderde dat. Hierdoor pakte ik de vierde starttijd,” liet Dennis na de kwalificatie weten.

Race 1, zaterdag 30 september
Voor de eerste race van het weekend was de regen nog steeds niet opgehouden en besloot de wedstrijdleiding het veld twee rondes achter de safetycar te laten rijden. Toen het veld werd losgelaten kwam Dennis de Borst als door een wesp gestoken uit de startblokken en pakte niet alleen de leiding in de klasse, maar wist zelfs de derde plek overall te bezetten! Op de gladde baan wist hij weg te lopen bij zijn concurrenten om de titel, alleen een soortgelijke SEAT Leon kon hem volgen. Dennis gaf de leiding over aan de andere SEAT. “Mijn start was gewoon geweldig. Ik heb daarna niet geprobeerd om de andere SEAT achter mij te houden, ik wilde
simpelweg geen risico’s lopen met het mogelijke kampioenschap in mijn achterhoofd. Ondanks de lastige omstandigheden en het gebrek aan traction control, wist ik weg te lopen bij onze concurrenten om te titel. De eerste helft van de race ging helemaal zoals gepland.”

De SEAT van Febo Racing moest vanwege de ‘resultaat seconden’ langer stilstaan in de pits en verloor daardoor een aantal posities. Martin de Kleijn nam deze laatste stint voor zijn rekening, in natte omstandigheden waar hij zich nooit zo lekker bij voelt. Martin kon het tempo van Dennis niet evenaren en verloor tijd op de concurrentie en een foutje in de slotfase zorgde ervoor dat hij een plek terugviel naar positie 5. “De stint van Martin pakte niet uit, zoals wij hadden gehoopt. Gelukkig bleven we de belangrijkste concurrent om de titel wel voor,” wist Dennis toch nog het positieve te belichten van een teleurstellend eindresultaat.

Uitslag Supersport-divisie, race 1

1 De Waard, 2 Van de Maat/Schreurs, 3 Huisman, 4 Van Loon/Van Loon, 5 Dennis de Borst/ Martin de Kleijn, 6 Van den Munckhof

Race 2, zondag 1 oktober
Voor de tweede race op zondag waren de weergoden de rijders een stuk gunstiger gestemd en was het droog. De start van Dennis was voorzichtig en hij wilde uit de problemen blijven. “Ik moest een spinnende BMW uit de snellere divisie voor mij ontwijken,” blikte Dennis terug. Als vijfde kwam hij met de SEAT door.

Na deze eerste aarzeling ging het mes tussen de tanden en de concurrentie moest eraan geloven. Iedere ronde beschouwde hij als een kwalificatierondje en plaatste een aantal goede en rake inhaalacties op de concurrenten. Dit leverede hem een sterke tweede stek op, nog voor de concurrenten om de titel. “Wij hebben een stuk minder vermogen dan onze grootste concurrenten. Om mee te kunnen doen voor de prijzen moet ik iedere ronde beschouwen als een kwalificatierondje. Na een mooie strijd wist ik vanaf de vijfde stek naar de tweede positie te rijden en ben dan ook meer dan tevreden over mijn optreden,” reageerde Dennis na de race.

De droge omstandigheden waren meer op het lijf van Martin geschreven dan de regen van zaterdag. Dit was direct te zien in zijn rondetijden. Hij kwam na de stops achter de grootste concurrent de baan op. Ook Martin reed voor wat hij waard was en hengelde zijn concurrent binnen. Met een sterke actie ging hij de BMW voorbij en nam de tweede stek over en gaf die niet meer uit handen. Hiermee deed het duo goede zaken en namen de leiding over in het kampioenschap. “Mijn stint was sterk en daarna heeft Martin het geweldig afgemaakt. Nu gaan we als kampioenschapsleider naar de Finaleraces in Assen. We zullen er alles aan doen om onze titel te prolongeren, maar hebben wel veel resultaat seconden en moeten dan langer stilstaan tijdens de pitstops” aldus Dennis de Borst na een succesvol weekend i de Supercar Challenge.

Uitslag Supersport-divisie, race 2
1 Van den Berg/Van den Berg 2 Dennis de Borst/Martin de Kleijn, 3 Scheurs/Van der Maat, 4 Kanaroglu, 5 Huisman, 6 Van Vliet.

Sociaal:
Open splash