« terug naar autosport

Joey van Splunteren demonstreert overtuigend zijn kunnen in Genk en Valencia

24-02-2017 - Door: Erwin Blatter

Joey van Splunteren wint Genk - foto Bas Kaligis.Joey van Splunteren gaat een mooi seizoen tegemoet. De voormalig Europees kampioen karting gaat weer racen, daarnaast moet hij het aanstormende talent Niels Koolen (15 jaar) begeleiden en de kneepjes van het vak leren. De inwoner van Zaandijk racet in 2017 in de X30 KNAF Cup en in het Europees kampioenschap X30, daarin neemt hij ook zijn teammaatje Koolen op sleeptouw.

“Het wordt weer een jaar lekker racen”, zegt een opgetogen Joey. “Fijn dat ik zelf weer het stuur in handen kan hebben. Daarnaast geef ik raceles aan Niels Koolen. Zeg maar rijderscoaching, ik ga hem helpen nog sneller te worden. Het is pas het tweede jaar dat Niels überhaupt rijdt. Hij leert veel de laatste tijd, het gaat goed.”

Zowel Joey als Niels gaat racen op een Gillard-kart. Daarmee rijden ze een mooi programma dit seizoen. Ze zullen allebei uitkomen in de KNAF Cup en het EK RGMMC X30. Verder rijdt Niels ook nog de GK4 Kart Series.

De eerste races van het seizoen zitten er inmiddels op. Joey bewees in Genk tijdens de eerste ronde van de KNAF Cup in de seniorenklassse dat hij het racen nog niet is verleerd. De eerste heat won hij in natte omstandigheden met maar liefst dertien seconden voorsprong. Ook de tweede heat werd een prooi voor de rijder uit Zaandijk. Met twee seconden voorsprong kwam hij over de finish. In de derde heat, die geldt als finale, was het stuivertje wisselen vooraan. “Ik wilde net aanzetten toen de motor begon in te houden”, zei hij. “Ik werd zo uiteindelijk tweede.”

Ook met Niels ging het goed op de fraaie baan in Genk. In de kwalificatie zette hij door wat hij geleerd had en kwalificeerde zich zodoende mooi als vierde. Joey: “Het trainen werpt meteen zijn vruchten af. Hij heeft alleen nog ervaring nodig, maar die komt wel. Het is gewoon een kwestie van veel racen. Hij heeft in ieder geval talent.”

Verder kwamen Joey en Niels inmiddels al in actie tijdens de Winter Cup in Valencia, een sterk bezette internationale race. “Daar waren we in de trainingen snel. De kwalificatie ging supergoed, maar ik had geen slipstream en dat scheelde vier tienden van een seconde per ronde. Een slipstream was noodzakelijk.”

“In de eerste heat werd ik er bij de start afgezet, dus dat was balen. In de volgende heats stak een technisch probleem de kop op waarvan we de oorzaak maar niet konden vinden. Mogelijk was het een lekke koppakking. Uiteindelijk hebben we voor de finale wat onderdelen gewisseld en toen liep het weer goed, alleen moest ik wel van P24 komen.”

De finale liep vervolgens super. “Elke ronde pakte ik rijders, ik zag in de laatste ronde dat de nummer drie niet ver was, maar helaas kwam de finish een ronde te vroeg, ik had nog wel derde kunnen worden, maar jammer genoeg kwam ik één seconde tekort voor een het podium. Uiteindelijk ging alles goed, zoals het hoorde. Het chassis en de motor waren goed.

Voor Niels betekende het weekeinde in Valencia de vuurdoop in een internationale race. In een sterk veld lag hij derde in de second chance heat, maar Niels werd helaas van de baan gereden en dat betekende voor hem het einde buiten zijn schuld.

Joey van Splunteren en Niels Koolen worden gesponsord door: Super B en Athleteshop.

Sociaal:
Open splash