« terug naar autosport

Podium Simon Knap met de Ferrari op Monza

16-04-2014 - Door: bas Kaligis

Simon Knap Ferrari Monza - foto race-expressNa een goede test op het circuit van Paul Ricard te Frankrijk stond het afgelopen weekend de eerste race van de Blancpain Endurance Series op het programma voor Simon Knap. Het was belangrijk om meteen goed te scoren, omdat zijn team; AF Corse, het fabrieksteam van Ferrari, op het circuit van Monza in Italië een thuisrace reed.

Op vrijdag stond er een testprogramma voor de teamgenoot van Knap op het programma. Zijn teammakker Andrew Danyliw mocht zich direct bewijzen. De Canadees had één uur de tijd om de baan te verkennen en ervaring op te doen met de auto. Het team van AF Corse kon daardoor de data verzamelen voor de vrije trainingen op zaterdag.

Op zaterdag ging de eerste vrije training, die anderhalf uur duurde, van start. Andrea Sonivico begon de training en gaf na een half uur het stuur over aan onze landgenoot. Simon Knap gebruikte deze training vooral om te kijken waar hij de concurrenten kon inhalen en zich voor te breiden op de race. Het laatste half uur was voor Andrew Danyliw en wist het team de training af te sluiten op een elfde plaats algemeen en een vijfde plaats in de Pro-Am-klasse.

Na de nodige aanpassingen aan de auto, begon de Zaankanter aan de tweede training en verbeterde de tijd meteen in de eerste ochtend training. Ook zijn teamgenoten kwamen in actie en men eindigde uiteindelijk op een negende plaats en een derde plaats in de eigen klasse. Waarna men met vertrouwen de kwalificatie in ging aan het einde van de middag. Alle drie de coureurs moesten deelnemen aan deze sessie. In de tweede sessie wist Simon Knap de auto op de vijfde plaatse in de Pro-Am-klasse te plaatsen. De Noord-Hollander was niet tevreden over zijn tijd, omdat het hem niet lukte om alle goede sector tijden in één ronde te rijden.

De laatste kwalificatie werd gereden door zijn teamgenoot Andrea Sonivico. De Italiaan reed een thuiswedstrijd en met een lichter wordende auto door de mindere hoeveelheid brandstof, wist hij de tijd van de Nederlander wel te verbeteren. Het leverde uiteindelijk een vijfde plaats in de klasse op.

Met 44 auto’s aan de start onder prachtige weersomstandigheden ging de wedstrijd van start met Andrew Danyliw achter het stuur. De Canadees kwam goed weg, maar moest toch toestaan dat enkele auto’s aan hem voorbij gingen. Na één uur rijden kwam de AF Corse coureur op een 8e plaats in de klasse binnen en was het tijd voor een bandenwissel. Simon Knap nam het stuur over en begon aan een geweldige opmars. De Zaankanter reed snelle ronden en was de snelste op de baan. Waardoor de Nederlander zich naar voren wist te werken in het veld. Na drie kwartier racen kwam hij onder veel gejuich de pitbox binnen, omdat hij zich inmiddels had opgewerkt naar de zevende plaats en de eerste plaats in de Pro-Am-klasse. Wanneer hij na een uur race uit de auto stapt krijgt hij de handen op elkaar van zijn team.

Dan slaat even het noodlot toe, wanneer het fout gaat tijdens de wissel met Andrea Snovicio. Problemen bij het linker achterwiel zorgen er voor dat het team van AF Corse 40 seconden verliest in de pitstraat. Waardoor de Italiaan als vierde in de klasse weer de baan op komt. De AF Corse-coureur begint echter aan een inhaal race en werkt zich op naar de 9e plaats algemeen en de tweede plaats in de Pro-Am-klasse. Het podium komt daarmee weer in zicht. Helaas moet het Italiaanse team nog een van de concurrenten voor laten. Waardoor men zich al derde in de klasse over de finish komt en een tiende plaats algemeen.

Het team is blij met de derde plaats, maar aan de andere kant is men teleurgesteld door de tijd die verloren gaat bij de pitstop en de auto die men toch nog voor moeten laten gaan. Toch mag Simon Knap tevreden terugkijken op zijn debuut in de Blancpain Endurance Series. Niet alleen staat de Zaankanter op het podium in zijn klasse, daarnaast weet hij zich als beste Nederlander te classificeren.

“Een mooie derde plek, maar het had zelfs een eerste kunnen zijn”, zei Simon Knap, die een fantastische stint reed. Hij reed van P19 overall naar P7 en de eerste plaats in de klasse. Knap voelde zich thuis in zijn scharlaken rode Ferrari. “De Ferrari loopt als een kogel. 282, 5 kilometer per uur op het rechte stuk. Ook Monza is een gaaf circuit. Het was toch een geslaagd weekend met een mooi resultaat.”

Sociaal:
Open splash