« terug naar algemeen

Uitreiking van de Zaanse Sportpenning

29-01-2018 - Door: Peter Seymour

Menno Vloon in actie - foto Peter Seijmour.Vanavond vond de uitreiking van de Zaanse Sportpenning plaats. Dat leverde een fraaie lijst van te huldigen sporters op.

1. Dreamteam De Meander in samenwerking met Rocky Hehakaija en Jeroen Olthof

Spelers:
Amin Bouakili, Cas Emmerig, Melvin Houtman, Milo van de Leur, Kyan Melk, Ryan Rellum, Giovanni Rijkschroeff, Merijn Smit, Zep Gulien, Tarik Serdar, Altan Serdar, Mailo Perez-Kost

Coach Barry Emmerig
Grensrechter Jeroen Jongert
Vakleerkracht Marc Berghouwer
De jongens van het schoolvoetbalteam van De Meander uit Assendelft zijn woensdagmiddag 21 juni 2017 landelijk kampioen schoolvoetbal geworden in Zeist. En zo losten ze hun belofte ’om te gaan winnen’ in.
In de finale wonnen ze met 2-0 van basisschool Johan Friso uit Dordrecht, het team waartegen ze in de eerste ronde van de finalepoule nog 1-1 gelijk gespeeld hadden.
Zaanse Sportpenning met Klaas Jan Bos en Jeroen Olthof

2. Emma van Leeuwen, 2 x Nederlands Kampioen Open Water Zwemmen 2017
De 12-jarige zwemster Emma van Leeuwen uit Zaandam is op zaterdag 3 september 2017 tot Nederlands Kampioen Open Water Zwemmen op de 1500m schoolslag in de categorie Junioren 1 gekroond. Zij bleef op deze afstand in het Zeeuwse Wilhelminadorp nummer 2 Aniek van de Brink uit Halfweg ruim 40 seconden voor en tikte met twee handen aan in een tijd van 28 minuten en 43,10 seconden.

Op zondag werd het tweede onderdeel afgelegd: 2500m vrije slag (‘borstcrawl’) in het Kanaal door Walcheren in Vlissingen. Ook op die afstand was Emma van Leeuwen oppermachtig en eindigde ruim anderhalf minuut eerder dan nummer twee. Hiermee was Emma onmiskenbaar de open water kampioene Junioren 1 in het zwemseizoen 2017.

3. Marloes Steenbeek (ZV De Dolfijn), Nederlands Kampioen Synchroon Zwemmen 2017
Op de Synchrobeat van 10 juni 2017 is Marloes Steenbeek 1e geworden tijdens de NK Age 1 figurenwedstrijd.

4. ZV de Zaan DG 1, Nederlands Kampioen Waterpolo D Jeugd 2017

Spelers:
Daan Bakker, Daan Ketelaars, Chris van den Dobbelsteen, Tigo van Loon, Roel Versteeg, Chris Wester, Stijn Beekhoven, Quinn de Ruiter, Bill Rempt, Jaycey Hopman, Marc Serano Altena, Melle Oosterbaan, Stephan Dieckman, Anouska Romein

Coach: Douwe Bijlard
Assistent coach: Bas Hokke
Teammanager: Anne Heinis

Dit team stond onder leiding van coaches Dennis Ketelaars en Koen de Jong. Gedurende het seizoen was al snel duidelijk dat dit team in de regio het kampioenschap zou binnenhalen. Ongeslagen werden zij kampioen en plaatste zich daardoor voor de strijd om het Nederlands Kampioenschap. De poulewedstrijden werden door De Zaan gewonnen en daarmee plaatste het team zich voor de finales. Zowel de halve finale als de finale waren 2 zeer spannende wedstrijden waarbij de teams aan elkaar gewaagd waren. Beide wedstrijden eindigde in een gelijke stand en moesten strafworpen dus de beslissing geven. Maar het team van De Zaan wist dit beide wedstrijden goed uit te voeren (waarbij zeker de keeper van De Zaan een glansrol had) en mochten uiteindelijk in een goed gevuld zwembad De Slag, de beker in ontvangst nemen.

Alhoewel nog jong, gaan ook van deze groep al een aantal jongens iedere week naar Zeist om daar te trainen met Oranje en hebben de eerste onlangs zelfs al hun eerste interland gespeeld.

5. ZV de Zaan BM 1, Nederlands Kampioen Waterpolo B meisjes 2017

Spelers:
Anne Collas, Lieke Rogge, Lotus Plugge, Iris Plugge, Nina Willersen, Yara Galjé, Dieuwke Keuning, Sigrid Vleeshakker, Laura Jongejan, Sterre Kooman, Maxine Schaap, Gabrielle Swerissen, Britt van den Dobbelsteen, Sam Eveleens, Tara Wijker, Amber Groenendijk

Coach: Douwe Bijlard
Assistent coach: Bas Hokke
Teammanager: Anne Heinis

Dit team stond onder leiding van Douwe Bijlard (coach), Bas Hokke (assistent coach) en Anne Heinis (teammanager). Dit team speelt in de Eredivisie B-jeugd. Een zware competitie waar eigenlijk alle wedstrijden spannend zijn. In de competitie eindigde de meisjes op de 1ste plaats en in de play offs liet het team ook geen steken vallen! In een spannende finalewedstrijd tegen Widex GZC Donk, die eindigde met strafworpen, wisten de meisjes van De Zaan alle strafworpen te benutten en daarmee werd de titel Nederlands Kampioen binnengehaald! Meerdere meisjes uit dit team komen ook uit voor jong Oranje en hebben inmiddels al aardig wat interlands gespeeld. Een deel van het team valt inmiddels in de leeftijdscategorie dames, maar het andere deel verdedigt dit seizoen de titel en staat er ook voor dit seizoen weer goed voor!

6. AV Lycurgus Mix team Pupillen BC, Nederlands Kampioen Estafette 2017 10 x 40 meter

Spelers;
Kai Boldewijn, Zoe er Tirtasengadja, Nick van Dijck, Fenna van Wijk, Jens Jegen, Elin Bosschieter, Mies Boon, Britt Molenaar, Mano Al, Tara Grootes

Het Lycurgus tiental werd ruim eerste en dus Nederlands Kampioen in 1.11.09 s en zette tevens een nieuw clubrecord neer.

7. Teun de Koning (AV Lycurgus), Nederlands Kampioen Atletiek C jeugd 2017
Onderdeel: Kogelslingeren

Op 27 augustus 2017 behaalde Teun, met een afstand van 53.57 m, de Nederlandse titel bij het kogelslingeren.

8. Sebastiaan Bonte (AV Lycurgus), Nederlands Kampioen Indoor Atletiek 2017
Onderdeel Kogelstoten

Sebastiaan werd in het weekend van 21 en 22 januari 2017 Nederlands Kampioen bij het kogelstoten met een afstand van 14.38 m.

9. Pauline Hondema, Nederlands Kampioen Indoor en Nederlands Kampioen Junioren 2017
Onderdeel Verspringen

Goud voor Pauline Hondema bij het NK Indoor verspringen MB op 18 /19 februari 2017. Pauline's eerste sprong van 5.70m was meteen al super ver.

Op 30 juni wordt Pauline Hondema Nederlands kampioen Verspringen bij de outdoor atletiekwedstrijden in Vugt. Op deze eerste dag won Pauline Hondema met een sprong van 5.78m de Nederlandse titel bij de meisjes junioren B.

10. Yuli van der Molen( ZWC-DTS), Nederlands Kampioen Baanwielrennen 2017

Op zondag 29 januari 2017 reden de oudste jeugdcategorieën en de nieuwelingen het Nederlands kampioenschappen omnium op de wielerbaan van Amsterdam.

In een scratch, temporace, afvalkoers en puntenrace streden de renners en rensters om het felbegeerde rood-wit-blauwe tricot. In categorie 5/6 meisjes 13/14 jaar was Yuli van der Molen uit Krommenie oppermachtig, De renster van ZWC-DTS Zaandam won al de vier onderdelen en pakte daarmee de Nederlandse titel. Dat Yuli een goed seizoen heeft gereden op de baan blijkt, 2 weken geleden won zij het zilver op de NK-sprint, en sluit haar baan seizoen af met 2 zilver en 2 gouden medailles op de NK's in Amsterdam en Apeldoorn.

11. Mel van der Veekens (Monkey Town), Nederlands Kampioen Baanwielrennen 2017

In het Velodrome Amsterdam heeft Monkey Town-renner Mel van der Veekens zich zondag tot
Nederlands kampioen op de 50 kilometer gekroond. Nadat hij een ronde had genomen op overige renners kwam hij solo over de finish. Achter Van der Veekens reden Arjan Arentsen (tweede) en Raymond Kreder (derde) naar de overige podiumplaatsen. In de finale kwam Melvin van Zijl, een van de favorieten, nog ten val waardoor hij zijn kansen op de titel in rook op zag gaan. Uiteindelijk was het Van der Veekens die tien rondes voor het einde een ronde nam op de rest van het peloton. Hij gaf deze voorsprong niet meer weg en wist zo voor het eerst nationaal kampioen te worden op de 50 kilometer.

12. Lorenzo Carfora (Choku), Nederlands Kampioen Karate 2017

13. Roos Kölker (Choku), Nederlands Kampioen Teams 2017 en Nederlands Kampioen Karate U16 2017

Roos wil zich graag kwalificeren voor het EK in Sochi in Rusland in 2018. Ook wil zij naar het EK Wado in Braga, Portugal in 2018. Roos maakt deelt uit van het belofte team van het NOC NSF

14. Hatice Nur Ergun (Choku), Nederlands Kampioen Karate U18 2017

15. Jaydin van der Eerden (Choku), Nederlands Kampioen Teams 2017, Nederlands Kampioen Karate U21 2017

Bij de World Karate Federation Europese Jeugd Kampioenschappen (tot en met U21) 18-2-2017 te Bulgarije is Jaydin van der Eerden 3e geworden in de categorie U18 (16/17 jaar) -53kg.
Bij NK teams werd Jaydin van der Eerden 5-3-2017 eerste in Apeldoorn.

Jaydin is op 25 november 2017 voor de 9e keer Nederlands Kampioen geworden.

16. Jeroen Kramer (AV Zaanland), Nederlands Kampioen Masters 2017
Onderdeel 5000 meter

Bij een fietsongeval brak hij zijn bovenbeen. Na 2 operaties en een lange revalidatie besloot hij in 2015 om zich, naast zijn maatschappelijke carrière, volledig te richten op hardlopen. Mede gezien zijn leeftijd wil hij daar de komende jaren nog alles uithalen en de titel op de 5000m M35 is een prachtige beloning én een motivatie om daarmee door te gaan!

17. Tanja van der Plas (AV Lygurgus), Nederlands Kampioen Indoor Masters en Nederlands Kampioen Master 2017

Onderdeel Hoogspringen

In het weekend van 3, 4 en 5 februari 2017 wordt Tanja, met een hoogte van 1.48 m, Nederlands Indoor Kampioen hoogspringen.
Op 10 juni 2017 wordt Tanja, met een hoogte van 1.44 m, Nederlands Kampioen bij de Masters.

18. Robin Geertsema (AV Lycurgus), Nederlands Kampioen Masters 2017

Onderdeeldiscuswerpen

Op 10 juni 2017, tijdens het NK Outdoor in Gouda, werpt Robin met zijn discus 44.49 meter, een afstand die hem een mooie gouden plak oplevert.

19. Nyah Metz, Europees Kampioen Beachhandbal 2017

Oranje U17 prolongeert mede dankzij VOC-talenten Europese titel Beach
De dames handbalsters van Oranje U17 zijn opnieuw Europees Beach kampioen geworden. In Zagreb wisten de jeugdige talenten in de laatste seconde van de finalewedstrijd met Portugal het duel in Nederlands voordeel te beslissen.

Voor Amsterdam werd in Zagreb de eer hooggehouden door drie jonge speelsters van VOC Amsterdam. Jessie van de Ruit, Lieke van der Linden en Nyah Metz maakte deel uit van de succesvolle selectie die zondag 18 juni op het zand in Kroatië de tweede Europese titel op rij wisten te veroveren. Ook waren ‘namens Amsterdam’ Harald Mulder, bij VOC trainer van de C jeugd en het derde elftal samen met de bij Aristos Amsterdam onlangs gestopte speler Serge ter Horst, als trainers betrokken bij de knappe Nederlandse prestatie

20. Menno Vloon (AV Lycurgus) Nederlands Kampioen Polshoog 2017 en Atleet van het jaar

Menno Vloon heeft bij een polsstokwedstrijd in Zweibrücken (Duitsland) het Nederlands record verbeterd naar 5.85m. Het record van Rens Blom uit 2004 is hiermee uit de boeken. Na eerst de WK-limiet van 5.70m in zijn tweede poging gehaald te hebben ging hij in de eerste poging over de hoogte van 5.85m. 'Alles viel deze wedstrijd om zijn plaats' vertelde de trotse coach Richard Coté.

Voor zijn prestaties wordt Menno door de Atletiekunie genomineerd en op 14 december 2017 uitgeroepen tot Atleet van het jaar.

21. Bert Bakker, Wereldkampioen Tijdrijden Masters 60+ 2017

Wereldkampioen 2010, 2014 en 2017
In het zuidwesten van Frankrijk, op minder dan één uur van Toulouse werd van 24 tot en met 27 augustus het UCI Wereldkampioenschap Gran Fondo 2017 gehouden in het plaatsje Albi. Bert Bakker (mannen 60-64 jaar) hield de andere deelnemers achter zich en werd wereldkampioen in zijn leeftijd.

Sociaal:
Open splash