« terug naar algemeen

Joey van Splunteren maakt zich op voor uithoudingsproef na succesvol weekeinde

01-09-2017 - Door: Erwin Blatter

Joey van Splunteren - foto aangeleverd.Hij gaat voor niets minder dan de winst tijdens de 24 uur van Barcelona van dit weekeinde. Autocoureur en karter Joey van Splunteren stapt in Spanje in bij het Nederlandse team Spirit Racing en weet dat het aan de goede vorm niet ontbreekt. De 25-jarige Zaandijker was afgelopen weekeinde tijdens de vierde ronde van het GK4-kampioenschap oppermachtig op het circuit van Kerpen.

Om eerst even op de races in Duitsland terug te blikken: Joey was er in de Automaat Senior-klasse vrijwel onklopbaar. Op zaterdag won hij de tweeuursrace met maar liefst 24 seconden voorsprong op de nummer twee. Een dag later won hij het dagklassement in de sprintraces door in de heats respectievelijk als eerste, eerste en derde te eindigen. “Het kon eigenlijk niet beter”, sprak Joey tevreden. “Het was een mooi weekend.”

Door zijn klinkende resultaten heeft hij een kans dat hij tijdens de voorlaatste GK4-ronde op het kartcircuit van Spa-Francorchamps al kampioen wordt. Het zou de ultieme afsluiting betekenen voor zijn eerste seizoen in het GK4-kampioenschap. Maar voor het zover is, rijdt hij komend weekeinde eerst de 24 uur van Barcelona. Op Ciruit de Catalunya kruipt hij bij het Nederlandse team Spirit Racing in een Renault Clio III. Die auto deelt hij tijdens de etmaalrace met vier anderen: Eric van de Munckhof, Sam van Oort, Rob Nieman en Frank Bédorf.

Voor Joey wordt het de vierde keer dat hij een dergelijke endurancerace rijdt. Dat het zwaar wordt, is hem dus genoegzaam bekend. “Met karten heb ik twee keer een 24-uursrace gereden en in 2014 heb ik in een LMP CN-auto de 24 uur van Zolder gereden. Het komt wel goed, denk ik. Of ik nu overdag of in de nacht rijd, of in de regen, dat maakt me niet uit. Ik vind droog wel het mooist, al is nat ook altijd leuk.”

Wat hij dan moeilijk vindt aan de uithoudingsproef die een 24-uursrace is? “Je slaapt af en toe tussendoor en als je dan wakker moet worden om meteen weer te gaan rijden, moet ik me weleens motiveren om echt goed wakker te worden. Maar eenmaal terug in de auto krijg je adrenaline en gaat het weer. Eigenlijk heb ik nergens echt moeite mee. Ik heb er nooit fysieke problemen mee gehad. Karten is bij zo’n soort race wel behoorlijk zwaar, in auto’s is het iets makkelijker.”

Zijn doel is hetzelfde als in het karten: winnen. “Natuurlijk moet je de race eerste uitrijden om te kunnen winnen, maar we focussen ons toch echt op het winnen van de race.” Niettemin blijft het in een endurance-race een feit dat je nog zo’n snelle auto kunt hebben, uiteindelijk draait het vooral om de betrouwbaarheid ervan. Joey: “Er kunnen zoveel dingen gebeuren. Als je geen schade rijdt of pech hebt, dan kun je gemakkelijk winnen. Maar bijna iedereen krijgt normaal gesproken wel met schade of pech te maken.”

Zaterdag om 12.00 uur begint de race. Vanaf dat moment zal blijken hoe goed zijn team en de auto is op het beroemde Formule 1-ciruit van Barcelona. Joey heeft volop vertrouwen: “Ik denk dat de winst echt moet kunnen. Daar gaan we voor!”

Sociaal:
Open splash